AL-UMMU AL-MADRASAH

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud :

“Setiap kalian adalah pemimpin dan setiap kalian akan ditanya tentang apa yang dipimpinnya. Pemimpin negara adalah pemimpin dan ia akan ditanya tentang yang dipimpinnya.Seorang lelaki adalah pemimpin bagi keluarganya dan ia akan ditanya tentang yang dipimpinnya.Seorang wanita adalah pemimpin bagi anggota keluarga suaminya serta anak-anaknya dan ia akan ditanya tentang mereka.Seorang budak adalah pemimpin atas harta tuannya dan ia akan ditanya tentang harta tersebut.Setiap kalian adalah pemimpin dan setiap kalian akan ditanya tentang yang dipimpinnya”

(HR Bukhari 893 dan Muslim 1829)

download (2)

Wanita Mukminah adalah tonggak utama dalam membimbing  generasi pelapis di masa hadapan. Bahkan tugas wanita itu walaupun berada di mana-mana posisi samada menjawat jawatan di dalam kerajaan mahupun swasta hatta yang memilih menjadi surirumah semuanya memainkan peranan penting dalam mempastikan bahawa anak-anak dan rumahtangga mereka seimbang dari sudut duniawi dan ukhrawi. Peranan utama wanita adalah mendidik anak-anak disamping tanggungjawab itu jua dipikul di bahu suami kerana secara fitrahnya wanita atau ibu itu sendiri mempunyai sifat semulajadi yang sabar dalam melayan karenah anak-anak.

Pepatah arab pernah menyebut : “Al-Ummu Al-Madrasah” yang bermaksud “Ibu Adalah sekolah”.  Ketahuilah bahawa ibu adalah madrasah yang sedang mempersiapkan anak-anak agar menjadi  masyarakat yang baik budi pekertinya serta mencorak kehidupan anak-anak agar selari dengan ajaran Islam itu sendiri. Begitu besarnya peranan wanita itu sendiri kerana dari dirinya bakal lahir generasi pewaris yang bakal menerajui kelangsungan kehidupan selepasnya. Pada dirinya terletak kekuatan peribadi umat seterusnya dalam membina bangsa dan negara.

Perancangan jahat kepada wanita islam telah bermula semenjak zaman Nabi Adam As lagi iaitu bagaimana iblis menggoda dan memujuk Nabi Adam As melalui isterinya Hawa agar memakan buah yang dilarang oleh Allah swt. Dari situ musuh-musuh islam menyedari bahawa kekuatan umat Islam adalah terletak pada keperibadian wanita muslimah.Ketahuilah bahawa mereka mengkaji dan terus mengkaji bagaimana hendak menjatuhkan umat islam itu sendiri.

” Apabila kamu mahu menjauhkan umat islam daripada agamanya, maka jinak-jinakkanlah wanitanya dengan pertandingan nyanyian, lakonan, filem dan sebagainya yang boleh merosakkan akhlak dan akhidahnya ”  (Maldhom Akhnov ,Akademi Star Arab World)

Itulah idea yang lahir dari musuh islam  dan perancangan halus telah dilancarkan bagi memerangkap wanita islam agar semakin jauh daripada agama itu sendiri.

Nilai masyarakat islam adalah sejauhmana mereka memelihara kehormatan dan kemuliaan wanita islam. Perkara ini dibuktikan oleh Rasulullah saw ketika menerima bai’ah wanita ketika berhijrah dahulu.

Firman Allah saw yang bermaksud :

” Wahai Nabi! Apabila orang-orang perempuan yang beriman datang kepadamu untuk memberi pengakuan taat setia, bahawa mereka tidak akan melakukan syirik kepada Allah dengan sesuatu pun dan mereka tidak akan mencuri dan mereka tidak akan  berzina dan mereka tidak akan membunuh anak-anaknya dan mereka tidak akan melakukan sesuatu perkara dusta yang mereka ada-adakan dari kemahuan hati mereka, dan mereka tidak akan menderhaka kepadamu dalam sesuatu perkara yang baik, maka terimalah pengakuan taat setia mereka dan pohonlah kepada Allah mengampuni dosa mereka, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani ” Surah Mumtahanah ayat 12

Sesuatu tamadun itu runtuh melalui perancangan musuh dengan terlebih dahulu meruntuhkan ikatan kekeluargaan dengan mengenepikan peranan ibu dalam keluarga.Kemudian   meletakkan  suatu harga diri yang rendah bagi gelaran surirumah Begitu jua dengan meruntuhkan sistem pendidikan dengan menghilangkan rasa hormat kepada guru dan yang ketara sekali adalah dengan menjatuhkan idola masyarakat yang berwibawa seperti ulama dan cendekiawan.

Prof. Muhammad Qutb dalam Maa’rakah al-Taqalid menjelaskan bahawa :Seorang anak yang rosak boleh menjadi baik sekiranya mendapat asuhan dari  ibu yang baik. Sebaliknya seorang ibu yang rosak akhlaknya hanya boleh melahirkan generasi yang rosak akhlaknya. Sebab inilah merosakkan wanita muslimah menjadi agenda kaum yahudi

Perancangan musuh itu bukan sahaja terhenti setakat itu sahaja bahkan melalui                     teori yimages (1)ang yang digunapakai  dipelbagai lapisan masyarakat dan kaum di serata dunia termasuk institusi pendidikan tinggi. Pendidikan psiologi yang dicipta oleh Albert Bandura yang berketurunan Yahudi Kanada.
TEORI DONT SAY NO TO CHILDREN.                                                                   Dia telah mencipta Teori Behavior / teori pembelajaran sosial. Teori ini mengakibatkan sikap atau pandangan anak sahaja yang benar akan membuatkan anak tidak mampu menghagai orang tuanya. Itulah agenda yahudi dari sudut pendidikan sosial agar ibu bapa atau penjaga tidak boleh menyebut perkataan No , Tidak , Laa kepada anak-anak sendiri.

Apa yang disarankan Allah swt adalah bertentangan dengan  teori Albert Bandura . Buktinya ada didalam Al-Quran iaitu dalam surah Luqman.

” Dan Ingatlah ketika Luqman berkata kepada anaknya, sewaktu dia memberi pengajaran kepadanya, ” Wahai Anakku! Janganlah engkau menyekutukan Allah, sesungguhnya mempersekutukan (Allah) itu adalah benar-benar kezaliman yang besar” ayat 13

Dalam tafsir fi zilal quran ada menerangkan bahawa datangnya persoalan tauhid dalam bentuk nasihat oleh luqman al hakim kepada anaknya. Tujuannya adalah mendapatkan kebaikkan dan itulah sikap yang wajar bagi bapa dengan memberikan nasihat.Di sinilah Luqman al-hakim melarang anaknya mempersekutukan Allah kerana ia merupakan syirik yang besar.

” Dan Janganlah kamu memalingkan wajahmu daripada manusia (kerana sombong) dan Janganlah berjalan di bumi dengan angkuh.Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong dan membangga diri” ayat 18

Kemudian dalam ayat 18 ini diterangkan akan cara bagaimana berdakwah iaitu dengan tidak bersifat takbur atau angkuh kepada manusia lain.Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang sombong dan membangga diri.

Begitulah perancangan orang yahudi bagi menjauhkan umat islam itu sendiri  melalui pelbagai cara samada melalui wanita , teori pendidikan , dan sebagainya.

Moga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua.

wallahu’alam.

noraidah@ummu asma’

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: