KUIZ RAMADHAN

KUIZ RAMADHAN AL-MUBARAK

 

 

Arahan : Jawab semua soalan berikut :

SOALAN TENTANG AL-QURAN

1.  Yang manakah nama-nama al-Quran yang betul?

A.      al-Jihaz, al-Ulum, al-Quran

B.      al-Furqan, al-Zikr, al-Tanzil

C.      al-Quran, al-Kitab, al-Muhadathah

2. Siapakah yang mendapat gelaran “Saiyyidul Huffaz”?

A.      Abu Bakar al-Siddiq

B.      Uthman bin Affan

C.      Muhammad bin Abdullah

3. Pada ayat berapakah “Ashab al-A`raf “ disebutkan dalam surah al-A`raf?

A.      34

B.      54

C.      46

4. Apakah nama kampung kaum Nabi Soleh a.s?

A.      Madinah

B.      Hijaz

C.      Mada’in

5. Pada surah dan ayat berapakah disebutkan tentang pengharaman Arak?

A.      Al-Baqarah – 23

B.      Al-Maidah – 90

C.      Al-`Alaq – 2

6. Siapakah “Saffat” dalam Surah al-Saffat?

A.      Nabi Musa a.s

B.      Malaikat

C.      Nabi Nuh a.s

7. Dalam surah dan ayat berapakah disebutkan tentang kematian kecil dan kematian besar?

A.      Al-Fatihah – 3

B.      Al-Zumar – 22

C.      Al-an`am – 60

8. Iblis daripada golongann Malaikat atau golongan Jin? Dalam surah apakah hal ini disebutkan?

A.      Al-Nas

B.      Al-Kahf

C.      Al-Nisa’

9. Apakah yang dimaksudkan “Ummul Qura” dalam surah al-An`am ayat 92?

A.      Makkah al-Mukarramah

B.      Madinah al-Munawwarah

C.      Bait al-Maqdis

10. Apakah cara pentafsiran al-Quran yang paling sahih?

A.      Al-Quran dengan al-Quran

B.      Al-Quran dengan al-Hadith

C.      Al-Quran dengan pandangan sendiri

11. Apakah ayat yang terdiri daripada satu perkataan?

A.      Yaasin

B.      Qaf

C.      Mud-haammatan

12. Tandakan dengan betul 3 nama bagi surah al-Fatihah

A.      Al-Fatihah, al-Basmalah, al-Hamdu

B.      Al-Fatihah, al-Hamdu, Ummu al-Kitab

C.      Ummu al-Kitab, Al-Hamdu, al-Quran

13. Tandakan dengan betul 4 senarai nama-nama sahabat agung yang menulis mushaf di zaman Saidina Othman bin Affan

A.      Zaid bin Thabit, Abdullah bin Umar, Tolhah bin Ubaidillah, Said bin Zaid

B.      Zaid bin Thabit, Abdullah bin Zubair, Said bin al-`As, Abdurrahman bin al-Harith bin Hisyam

C.      Abu Bakar as-Siddiq, Ali bin Abi Tolib, Abdurrahman bin `Auf, Abu Hurairah

14. Berapakah bilangan huruf dalam surah al-Fatihah?

A.      113

B.      121

C.      109

15. Apakah punca kelemahan umat Islam seperti yang difirman oleh Allah dalam surah al-Anfal ayat 47 ?

A.      Tiada Iman

B.      Mengikut hawa nafsu

C.      Berpecah dan berbalah

SOALAN TENTANG SIRAH

16. Apakah penyakit awal yang menyerang baginda sebelum wafat? A

A.    Pening kepala, demam

B.    Pening kepala, luka di kaki

C.    Demam, selsema

17. Bilakah Baginda saw wafat?

A.    Hari selasa selepas solat isya’

B.    Di waktu Dhuha hari isnin

C.    Selepas solat maghrib bersama Abu Bakar dan para sahabat yang lain

18. Kenapa Baginda saw meletakkan syarat “Tidak dibenarkan sahabat keluar berjihad ke perang Hamra’ kecuali mereka yang bersama-sama dalam perang Uhud” ?

A.      Kerana Baginda saw ingin memilih tentera yang terbaik sahaja

B.      Kerana Baginda saw tidak mahu mengirim prajurit yang terlalu ramai

C.      Kerana Baginda saw ingin menanam semula keyakinan sahabat yang merasai ketewasan dalam perang Uhud

19. Bai`ah al-`Aqabah berlaku pada waktu…

A.    Satu pertiga malam

B.    Petang hari jumaat

C.    Pagi hari jumaat

20. Apakah nazar yang dibuat oleh Abu Sufyan selepas melihat rakan-rakannya menerima musibah dalam perang Badar?

A.    Tidak mahu makan sehinggalah beliau benar-benar lapar

B.    Akan meneruskan perjuangan untuk memusnahkan tentera Islam

C.    Tidak akan mengenakan air ke kepalanya sehinggalah berperang semula dengan tentera Rasulullah saw

21. Siapakah ketua al-Ansar dalam peristiwa Bai`ah al-`Aqabah yang kedua?

A.    Abu Ayyub al-Ansari

B.    Barra’ bin Mi`war

C.    Ukasyah

22. Berapa tahun Baginda saw sempat berpuasa dalam bulan Ramadhan?

A.    9 kali Ramadhan

B.    10 kali Ramadhan

C.    13 kali Ramadhan

23. Siapakah sahabat yang pertama solat dalam keadaan menghadap ke Masjid al-Haram di Makkah?

A.    Abdul Rahman bin `Auf

B.    Ali bin Abu Talib

C.    Abu Sa`id al-Harith bin Nufai` bin al-Ma`li al-Ansari

24. Siapakah yang mengiringi Khalid bin al-Walid dan `Amru al-`As ketika mereka memeluk Islam?

A.    Uthman bin Talhah bin Abu Talhah

B.    Uthman bin `Affan

C.    Zubair al-`Awwam

SOALAN UMUM

25. Apakah hikmah Allah swt menurunkan ayat dalam al-Qur’an secara berperingkat?

A.    Melembutkan hati Baginda saw

B.    Men-Thabatkan (mengukuhkan) hati Baginda saw

C.    Memberi hujjah yang tuntas kepada Baginda saw dan para sahabatnya

26. Bilakah negara Syria merdeka dan oleh siapa?

A.    Tahun 1945 oleh Prancis

B.    Tahun 1945 oleh Itali

C.    Tahun 1947 oleh Spanyol

27. Apakah sebab nuzul ayat 48 surah al-Taubah?

A.    Kerana Baginda saw berdoa untuk ibunya

B.    Kerana Baginda saw mendirikan solat jenazah ke atas mayat orang seorang daripada kafir Quraisy

C.    Kerana Baginda saw mendirikan solat jenazah ke atas mayat ketua munafiq Abdullah bin Ubaiy bin Salul

28. Apakah kegelapan yang tiga seperti difirmankan oleh Allah swt dalam surah al-Zumar ayat 6?

A.      Alam ruh, alam barzakh dan alam akhirat

B.      Perut ibu, rahim ibu dan uri

C.      Alam barzakh, kiamat dan syurga

29. Apakah Kaffarah bagi suami yang Zihar isterinya?

A.    Memerdekakan hamba, jika tidak mampu puasa dua bulan tidak berturut-turut, jika tidak mampu maka bayar fidyah tiga cupak beras

B.    Memerdekakan hamba, jika tidak mampu puasa dua bulan berturut-turut, jika tidak mampu maka berikan makan kepada 60 orang miskin

C.    Puasa selama dua bulan berturut-turut atau hanya membayar fidyah dua cupak beras

30. Pada tahun berapakah berlakunya Hajjah al-Wada` Rasulullah saw?

A.    Pada tahun ke 9 hijrah

B.    Pada tahun ke 10 hijrah

C.    Pada tahun ke 8 hijrah

31. apakah nama lain bagi Hajjah al-Wada` Rasulullah saw?

A.    Haji al-Islam dan Haji al-Wuda`ah

B.    Haji al-Islam dan Haji al-Balagh

C.    Haji al-Islam dan Haji al-Akhirah

32. Apakah pengajaran yang paling penting untuk umat Islam selepas perang Uhud?

A.      Mesti sentiasa mempertahankan Baginda saw daripada serangan ganas musuh

B.      Tidak turun daripada bukit pada perang akan datang

C.      Mesti patuh dan taat kepada arahan pemimpin

33. Allah swt Maha Kuasa dan Dia telah mencipta pendengaran untuk manusia. Berapakah gelombang suara yang mampu didengari oleh telinga manusia dalam tempoh satu saat?

A.    30 – 30,000 sesaat

B.    25 – 35,000 sesaat

C.    34,000 – 45,000 sesaat

34. Siapakah sahabat Baginda saw yang digelar Amir al-Rumah (Ketua Pemanah) ?

A.    Khalid bin al-Walid

B.    Hanzholah

C.    Abdullah bin Jubair

35. Siapakah sahabiah yang mendapat berita gembira oleh Rasulullah saw menaiki armada laut untuk berjihad di jalan Allah?

A.    Ummu Salamah

B.    Khaulah binti al-Azwar

C.    Ummu Haram binti Milhan al-Ansariyah

36. Siapakah yang membina kota Baghdad?

A.    Abu Ja`far al-Mansur

B.    Imam Abu Hanifah

C.    Amir al-Mukminin Ali bin Abu Talib

37. Apakah ibadah yang sering digabungkan oleh Allah swt dalam al-Quran?

A.    Solat dan Zakat

B.    Puasa dan Haji

C.    Haji dan Umrah

38. Siapakah “Firaun” umat ini yang digelar oleh Rasulullah saw?

A.    Abu Jahal

B.    Abu Lahab

C.    Abdullah bin Ubaiy

39. Apakah bandar paling tua di tanah Arab?

A.    Baghdad, Basroh, Manama, San`a

B.    Makkah, Madinah, To’if, Ha’il

C.    Makkah, Baghdad, Basroh, San`a

40. Apakah nombor dalam tulisan rumi yang menggunakan nombor Arab?

A.      7

B.      9

C.      0

SOALAN TENTANG FIQH

41.   Apakah hukum qada hajat di dalam air yang tidak mengalir?

A. Haram

B. Diharuskan

C. Makruh sahaja

42. Apakah maksud “Istijmar” ?

A. Menyucikan najis selepas qada hajat dengan air

B. Menyucikan najis daripada lantai

C. Menyucikan najis selepas qada hajat dengan menggunakan batu

43. Berapakah kewajipan muslim ke atas si mati ?

A. 2

B. 4

C. 3

44. Tawaf Wida` dilakukan ketika…

A. Selesai mengerjakan haji

B. Mula tiba di Makkah

C. Sekembali dari Madinah al-Munawwarah

45. Berapakah jenis haji?

A. 2

B. 3

C. 4

46.  Majid hanya berpuasa selama 29 hari sahaja. Apakah yang perlu dilakukannya dengan 1 hari yang tertinggal itu?

A. Ganti/ Qadha’

B. Bayar Fidyah

C. Tak perlu buat apa-apa

47.  Nenek Suriani baru sahaja meninggal dunia sedangkan dia tidak dapat berpuasa pada bulan Ramadhan yang lalu kerana sakit tua. Apakah jalan penyelesainnya?

A. Tak perlu buat apa-apa

B. Anak/ cucunya perlu gantikan puasanya

C. Bayar Fidyah

48. Osman baru masuk islam pada subuh hari raya aidilfitri sebaik sahaja mengerjakan solat subuh. Apakah hukum zakat fitrah kepadanya?

A. Wajib

B. Sunat

C. Harus

49. Azizee berjalan-jalan dipadang pasir dalam bulan Ramadhan, lalu debu-debu memasuki hidungnya. Apakah hukum puasanya?

A. Batal

B. Sah

C. Makruh

50. Rasyidah terus sahaja berbuka puasa sebaik sahaja mendengar azan maghrib. Tiba-tiba, dia dimaklumkan bahawa itu adalah suara anak jirannya yang berlatih azan. Bagaimana dengan puasanya?

A. Batal

B. Sah

C. Makruh

206 Comments

  1. hamba Allah yg nk tahu jawapan2 kepade soklan2 di atas :D

    kat mane bole dapat jawapan ?

    • aisy

      assalamualaikum..boleh saya nak jawapan soalan di atas.t.k

      • Assalamualaikum. Boleh bg email?

    • HJH BIBI ZURREEYA BT HUSSAIN

      Asssalamualaikum…terima kasih atas soalan2 yang disediakan. Saya ingin memohon jawapan dihantar kepada
      zuria_91@yahoo.com

    • Sila tinggalkn email anda utk admin send jwpn kuiz ramadhan. Terima kasih.

      Kepada yg telah berikan email, sila check inbox masing-masing.

    • Assalamualaikum..sila tinggalkn email anda untuk admin send jwpn.
      Terima kasih.

    • Assalamualaikum..boleh bg email?

    • Assalamualaikum.boleh bg email anda?

      • zunaidi bin selamat

        Mohon jasa baik pn untuk dikirim jawapan

      • Boleh..tp bg email ye.. saya nak send

      • sumi

        boleh saya dapat jawapan untuk kuiz di atas? email saya… kasuchapal@yahoo.com

    • Boleh bg emailnya?

      • suryani m

        mohon emelkan jwpn ke suryanimohamad@gmail.com

    • assalamualaikum..blh berikan jawapan soalan diatas..email ke : nurul_illyyin@yahoo.com

  2. dania

    salam..tolong sent jawapan..untuk saye semak
    tq

  3. Asma Afifi

    Salam..nak tau jawapan bleh? tq

  4. Suzila

    Assalamualaikum .. bleh x sy nk dptkan jwpan2 soalan d atas ..

  5. emma

    salam,boleh x saya nk tau jawapan2 di atas…

    • Bibi Zurreeya Hussain

      Saya berminat untuk mengambil bahan in buat pelajar-pelajar saya. Tolong sendkan jawapannya . Terima kasih

  6. Rozaimi

    Asalam.tolong email kan jawapan untuk semakan

  7. tun syazwani

    Sy nk jawapan kuiz ni blh..bg melalui email pn x pe terima kasih

  8. fitarh

    Nak dapat kan jawapan nye kat mane nii ?

  9. fitrah

    Nak dapat jawapan nye kat mane nii ?

  10. Bibi Zurreeya Hussain

    Tolong send jawapan untuk saya . Terima kasih

  11. Rohaimi binti Dollah

    As salam .boleh tak saya nak minta jawapan kepada soalan di atas ?

  12. suhaimah wati

    Nk jawapan…tq

  13. suhaimah wati

    Salam…bleh sent jawapannya..tq

  14. badariah abdullah

    Salam, blh tak nak mintak jwpn utk soaln kuiz kat atas tu?

  15. IDA

    Assalamualaikum..boleh dapatkan jawapan2nya? syukran

    • wslm.. maaf sangat..saya dah lama xbuka blog nie…. jawapannya saya usahakan utk beri..

  16. Raudhah

    sy pun nak jawapannya juga yer…syukran

  17. Suwarni Sue

    perkongsian yg sgt bgus..ble sent jwpn ke email saya suwarni_sue@yahoo.com

  18. assalamualaikum.. kepada pengunjung Ummu Asma’ blog.. sila berikan email anda di ruangan ini untuk saya send jawapan2nya bagi kuiz ramadhan….. mohon maaf atas kelewatan.. Moga ilmu ini disebar dan dimanfaatkan…..

    • sue

      boleh berikan saya jawapan kepada suraya_hnm@yahoo.com

    • salam mohon emailkan jawapan pada saya zatylishami@rocketmail.com . Terima kasih =)

    • siti

      Salam…mohon email jwpn..

  19. Wan Norazihah binti Wan Ibrahim

    Assalamualaikum..Boleh emailkan jawapan ke wannor200172@yahoo.com
    , izinkan saya guna untuk kuiz ramadhan pelajar sekolah
    ..syukran jazilan

    • Waalaikumsalam..boleh🙂 jawapannya sy Cuba send sesegera mungkin. Maaf, lama xbuka WordPress ni

  20. Salam’alaik, nak mintak jawapan kuiz ni blh x?

    • Wslm.. Boleh BG emailnya..saya Cuba send sesegera mungkin

      • rohaya

        satu perkongsian yang baik

      • emira dania

        tolong send jawapan kuiz raMADHAN 2016 dalam email saya emiradania@yahoo.com

  21. syikin

    mohon di hantar jawapan.syikin_solehah@yahoo.com

    • Sy Cuba hntr sesegera mungkin .maaf lama x buka WordPress ni

    • sksj

      ASSALAMUALAIKUM… DAH DAPAT JAWAPAN? BOLEH SEND TAK KAT skserembanjaya@yahoo.com.my

  22. Siti

    Boleh hantarkan jawapan kepada saya ssitinnuraaisyah@yahoo.com

  23. Akak saya pun nak juga, cikpuella@gmail.com terima kasih kak.

    • aimi

      adx pon x pndai

      • Assalamualaikum.. Mohon maaf kepada semua yg xsempat saya send jawapan kuiz ramadhan…. Agak lama juga xbuka WordPress ini. Says Cuba send jawapan berperingkat ye sebab ada masalah internet .

  24. madihah

    saya nak jawapan boleh? akk whatsapp no saya.. 0189530604

  25. rohaya

    email jawapan….tq

  26. nk jwpn….

  27. umizarif

    Mohon maaf, boleh bg kak skrip jawapannya.ini email kak iaitu umizariff@gmail.com

  28. irah

    salam. saya nak jawapan kepada soalan ni juga. terima kasih
    rarazulo@gmail.com

  29. Zulaika

    Assalamulaikum,ukhti tlg sent jawapan dlm email saya ya..Nak buat bhn untuk program di skolah.. umairahzulaika@gmail.com

  30. zulhanif

    salam…boleh hantarkan jawapan ke mohamadzulhanif@gmail.com..terima kasih ye

  31. suryadotcom@yahoo.com

  32. marsila

    Aslmkm. Kalau kelapangan, harap dpt emailkn jwpn. Trima kasih

  33. ahmad

    saya pun nak jawapannya…cantik soalan kuiznya utk pelajar2 sekolah. akama684@yahoo.com.

  34. noor ash

    mohon hantar jawapan nya ke email sitinoorashvini@yahoo.com.my dan sitinoorashvini@yahoo.com

  35. siti

    Salam,mohon hntar jawapan kpd saye secepat mgkn

  36. siti

    Ni email saya hubbulakhirat@yahoo.com

  37. zalipah

    Bagus utk pljr d bln ramadhan ni..
    Hntr jwpn plz…
    melatiputih277@gmail.com

  38. nur sellina ashikin

    akak.. saya pun nak jawpan jugak. email kat sini nursellinaashikin@ymail.com

  39. Saya pun perluykan jawapan utk semakan.. syafique_mw@yahoo.com.my

  40. nuraini_ahmad90@yahoo.com

    hantarkan jawapan kepada saya boleh

  41. nuraini_ahmad90@yahoo.com

    mohon jawapannya

  42. hasmida nasarudin

    assalamualaikum..saya nak juga jwpnnya..mohon izin utk share dgn anak murid..syukran..
    ummi_zarif@yahoo.com

  43. khadijah

    nak juga.. khadijah7783@gmail.com

  44. haslina

    akak saya pun nak juga, haslina_misdi@yahoo.com

  45. haslina

    terima kasih akak

  46. soleha

    Salam.. mohon emel ye.klu masih belum trlambat. sn_lylee@yahoo.com

  47. eja

    boleh email pd sy? eja163@gmail.com

  48. deqwa

    Salam..akak, nk taw jwpn boleh? Email sy yatie_capricon601@yahoo.com

  49. musalmah

    Assalamualaikum, saya hendak jawapan nye, hantarkan jawapan kepada saya.. mussalmah31@gmail.com

  50. syaqir

    Kak nk jawapan please.. Urgent..

  51. haslina

    salam.. mohon jawapan… haslina84@yahoo.com

  52. siti

    puan , sila berikan jawapan pada saya juga dengan kadar segera

  53. yusamry

    Salam. boleh beri jawapannya kepada saya. terima kasih. samryzo@gmail.com

  54. Salam kak, ana nak jawapan juak ye. Ada buat kuiz untuk sekolah ni. Tolong email ke utrujah05@yahoo.com jga deh.:-)

  55. aimi

    macam mne nk jwb…sedih!!!!!!!

  56. Seefu

    Sila hantar jawapan ke secgenperkim@yahoo.com

    • Maaf,saya akan usahakan jawapan itu sesegera mungkin

      • siti Fatimah

        Assalamualaikum… Bleh Bg Jawpan x…anoorazam@yahoo.com.my
        T.kasih

      • noor

        Assalamulaikum,ukhti tlg sent jawapan dlm email saya ya..Nak buat bhn untuk program di skolah..nooraniyusof@gmail.com

      • Insyaallah

      • Wslm..saya dah emailkn jwpnnya

  57. uci

    as salam.. nk jawapan kpd soalan ini.. bebemurc@yahoo.com

    • Wslm..saya dah emailkn

  58. Mie

    Asssalamualaikum…terima kasih atas soalan2 yang disediakan. Saya ingin memohon jawapan dihantar kepada wakena_86@yahoo.com

    • Abu Hafs

      Assalamualaikum, T.Kasih ummu asma, saya pun sgt2 memerlukan jawapan kpd soalan di atas el_jarumi9669@yahoo.com

      • Wslm..saya dah email jwpnnya

      • Wslm..saya dah emailkan jwpn

    • Wslm..saya dah emailkn

  59. HJH BIBI ZURREEYA BT HUSSAIN

    Asssalamualaikum…terima kasih atas soalan2 yang disediakan. Saya ingin memohon jawapan dihantar kepada
    zuria_91@yahoo.com

    • Wslm..saya dah emailkn jwpn

    • وعليكم السلام. Jawapan kuiz ramadhan telah saya send di email puan.terima kasih atas kesudian puan melayari laman ini.

  60. razizah

    Salam. Boleh send jawapan tak. T.kasih ya sebab berkongsi ilmu.
    razizahchedaud@gmail.com

    • Wslm..saya dah emailkn jwpn

      • noraini

        salam blh tak tolong sendkn jawapan. terima kasih byk2

  61. Assalam akk…nk jwpn…nk gunakan utk kuiz pljr2..email sy nursyafiranazer@yahoo.com

    • Wslm..akak dah send by email

  62. nurul

    i need the answer, tq ^^

    • Boleh bg email?

  63. wanz

    boleh emailkan sy jawapan tu. terima kasih ulwansharani@gmail.com

    • Saya dah send jwpn dlm email

  64. syakirin

    Salam….boleh send jwpan kat saya

  65. Salam nak jwapan send to darkiron50@gmail.com

    • Wslm..saya dah email kpd semua yg minta jwpn kuiz ramadhan

    • Wslm..jawapan telah dihantar ke email. Terima kasih

  66. Zulaikha Zahadi

    Assalamualaikum..boleh beri jawapan untuk saya?

    • Wslm..bg email

  67. assalamualaikum. saya nk request jwpn utk kiuz ramadhan tu. fareast239@gmail.com

  68. Iqmal

    Assalamualaikum , boleh saya dapat jawapan utk kuiz itu,,, muhdiqmal28@gmail.com

    • Wslm..jwpn telah disend

    • Assalamualaikum..Jwpn telah disend

  69. Assalamualaikum..ramadhan kareem.

    Kepada semua yg berminat untuk mengetahui jawapan bg kuiz ramadhan ini, sila berikan email anda di ruangan komen. Insyaallah, admin akan menghantar jwpn2 tersebut.

    Kepada yang telah berbuat demikian, Admin telah menghantar jwpn kuiz melalui email msg-msg. Sila check email anda.

    Terima kasih kerana melayari pages ini. Moga memberi manfaat kepada semua.

  70. Assalamualaikum..sila check email ye.dah send dah

    Terima kasih.

  71. Saya nak masukkan soalan ni dalam kuiz apps ApDoi boleh? http://kuiz.apdoi.com

    Emailkan jawapan pada apdoidotcom@gmail.com

    • Boleh..jwpn tlh disend

  72. assalamualaikum
    blog yg bermanfaat. moga Allah mengganjari pahala utk tuan punyer blog ni.
    bole saya dapatkan jwpan utk soalan kuiz ramadhan ni?
    mohon di emailkan kpd saya abuwildan75@yahoo.com.my

    • وعليكم السلام.. amin ya rab.. jwpn telah disend.

  73. Amjad Sharafi

    assalamualaikum ustazah. mnx beri jawapan dekat emel saya secepat mungkin bley x ? syukran ustazah. amjadsharafi220595@gmail.com

    • Wslm.. dah email jwpnnya.

  74. Nur Sakiinah

    Assalamualaikum..mohon share jawapan. Syukran jazilan.

    Ramadan Kareem

    • Wslm..bg email ye

    • Bg emailnya.

  75. zulkifli

    Boleh tolong hantarkan jawpan ? nsyamito@yahoo.com terima kasih yaa

    • Dah send kat email.

  76. nabila

    assalamualaikum…
    bleh share jawapan….
    nuriella_95@yahoo.com syukran…☺☺

  77. atien

    sent jawapan dekat elsaaaatien@gmail.com

  78. oja

    assalamualaikum.. boleh bagi jawapan kuiz di atas. terima kasih. ojahairi@yahoo.com

    • siti norbaya johan

      Jazaakallah ..boleh x send jwpn utk saya..

      sitinorbayajohan@gmail.com

  79. Ummi Nuur najla binti mohd rahim

    Boleh bg jwapan…tq

  80. Ummi Nuur najla binti mohd rahim

    E mail umminuurnajla@yahoo.com

  81. Khaidir

    mohon jawapan
    khaidir7888@yahoo.com
    terima kasih

    • Ok.dah send

  82. zulaikha

    Salam.. Mohon pemilik blog beri jawapan ke sitizulaikhabakri@yahoo.com…. Syukran jazilan..

    • Wslm.sila lihat email ye

  83. Ana

    Boleh sy tau jawapan

    • Email?

  84. ainun mardhiah

    assalamualaikum..nak jawapan ..ni email sy.. ainunm8@gmail.com

    • Wslm.dah send

  85. faris

    assalam .. saya nak jawapan .. asap .. ke farisiqbal86@gmail.com .. thank you

    • Wslm.dah send

  86. asyhkin

    amyasyhkin@gmail.com

    • Saya xdpt send ke email tu..fail.. blh bg email lain

  87. lalu

    asap jawapan ke imran.hjhassan@gmail.com

  88. lalu

    assalam .. saya nak jawapan .. asap .. ke imran.hjhassan@gmail.com .. thank you

    • Betul ke email diberi? Sbb fail utk send.

  89. lalu

    imremeghe@gmail.com

  90. hafiza

    mohon hantar jawapan di hitomi_fiz@yahoo.com

    • Dah send

  91. lalu

    betul dah emel tadi
    cuba yang satu lagi ah
    imremeghe@gmail.com
    imrehs@yahoo.com

    • Done. Dah send ke imremeghe@gmail.

  92. nisak akma wilda

    hai lalu mere.. mntk jawapan sedikit

  93. Zaim

    Jawapan kuiz plz

    • Boleh bg emailnya

  94. samsab

    assalam Ummu asma’ tolong emailkan jawapan ke samsab05@gmail.com
    syukran

    • Wslm..dah send

  95. Hana

    Salam..boleh saya minta jawapannya? sangat sedih sbb bnyk soalan x dpt jawab..tolong email ke hana.mohtar@gmail.com…terima kasih banyak2

    • wslm. sudah disend

  96. Hidaysh Amir

    Assalamualaikum….m.tolong bgi jwpn soalan2 diatas.
    Email saya-hidayah2975@gmail.com.
    TW.

  97. Hidayah Amir

    Assalamualaikum….m.tolong bgi jwpn soalan2 diatas.
    Email saya-hidayah2975@gmail.com.
    TQ.

    • wslm. sudah disend

  98. azwan

    Assalam..boleh berikan jwpn soalan di atas.. email ke azwan0387@gmail.com

    • wslm. sudah disend

  99. Azraz

    Assalam…..emailkan jawapan ke….
    azraz_ray@yahoo.com
    Jazakallah khoir

  100. noor

    email kat saya segera nak buat untuk esok deqnor_am@yahoo.com

    • sila check email.jawapan telah dihantar

  101. IDAH

    Assalamualikum.nk minta email jawapan ke mawar_hj@yahoo.com

    • wslm..sila check email

  102. Mumtazah

    Minta emailkan jawapan ke hannahmurshidi@gmail.com . terima kasih

    • sila check email

  103. eyka

    nk minta jawapan untuk kuiz nie fikahsyafika@yahoo.com

    • jawapan sudah dihantar

      • siti

        mohon hntr jawapan ye..

  104. siti

    sweetestlove_86@yahoo.com

  105. fiza

    mohon hantarkan jawapan kuiz kehitomi_fiz@yahoo.com

  106. nurain

    salam akk,,possible lagi x,,nk jawapan nya: ) email sy ismiainawang@gmail.com

  107. zam

    mohon email jawapan ke zamrie1982@yahoo.com

  108. Mohd salahuddin

    Assalamualaikum, boleh tak mintak jawapan soalan ni, ni email sya msalahuddin333@gmail.com cantek soalan ni

  109. nk minta jawapan untuk kuiz nie, fatin.nadhirahim@gmail com

  110. salam, mohon sendkan jawapan ke email saya fitriyah_asnawi@yahoo.com ..

    syukran kathir

  111. Fadli HAZWAN

    nk minta jawapan untuk kuiz nie fhangawam@yes.my

  112. sara

    assalamualaikum..bolehkah puan mengemail jawapan untuk soalan kuiz diatas? Terima kasih puan.

  113. sara

    assalamualaikum..bolehkah puan mengemail jawapan untuk soalan kuiz diatas? Terima kasih puan. aprilsahara@gmail.com

  114. Nur

    syamimi92_iium@yahoo.com

  115. nur atiqah

    boleh x saya minta jawapan.. nuratiqahmohdhanafee@yahoo.com.my

  116. minta jwpn boleh ? nabilah3290@gmail.com

  117. Assalamualaikum wrm wbt kepada semua pengunjung ummuasma.wordpress.com.
    Alhamdulillah, jawapan kuiz ramadhan telah dihantar ke inbox masing-masing (spt senarai email yang diberikan). Maaf, xsempat nak jawab satupersatu komen anda.

    RAMADHAN KAREEM.

    CC:

    zamrie1982@yahoo.com,
    ismiainawang@gmail.com,
    sweetestlove_86@yahoo.com,
    kehitomi_fiz@yahoo.com,
    nurul_illyyin@yahoo.com,
    fitriyah_asnawi@yahoo.com,
    fhangawam@yes.my,
    aprilsahara@gmail.com,
    syamimi92_iium@yahoo.com,
    msalahuddin333@gmail.com,
    mawar_hj@yahoo.com

    • angah

      assalamu’alaikum…mohon emailkan jawapan ke mybeauty_silver@yahoo.com…terima kasih

  118. Ashraf Azman

    Salam. boleh tolong hantarkan jawapan ke ashraf.azman06@gmail.com juga

    terima kasih

  119. ibnzain

    salam.. boleh bg jawapan kuiz di atas.. tq ibnzain85@yahoo.com

  120. Assalamu’alaikum. Saya pun berminat untuk dapat jawapan. Terima kasih. msharani73@gmail.com

  121. Assalamualaikum..
    Saya telah emailkan jawapan kuiz ramadhan kpd email2 berikut:

    mybeauty_silver@yahoo.com,
    emiradania@yahoo.com,
    ashraf.azman06@gmail.com,
    ibnzain85@yahoo.com,
    msharani73@gmail.com

    Selamat mengejar pahala berganda di bulan ramadhan ini.

  122. muttaqi_husna@yahoo.com

    assalamualaikum..bole saya minta jawapan..:)
    muttaqi_husna@yahoo.com

  123. Thuraiya Anuar

    Tolong bgbkwpn.shukran

  124. zakirah

    boleh emailkan jawapan kuiz ramadhan..
    zakirahsalleh90@gmail.com

  125. Assalamualaikum..
    Jawapan telah dihantar ke email berikut :

    suryanimohamad@gmail.com,
    muttaqi_husna@yahoo.com,
    zakirahsalleh90@gmail.com,
    kasuchapal@yahoo.com

    SELAMAT MELIPAT GANDAKAN AMALAN KEBAIKAN DI PENGHUJUNG RAMADHAN INI.

    اَللَّهُمَّ اِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّى

  126. fathihah

    boleh emaikan jawapan ke email saya nurfathihahanuar@gmail.com

  127. fathihah

    Boleh emaikan jawapan kuiz ramadhan pada
    nurfathihahanuar@gmail.com

  128. ilham

    mohon email jawapan kpd mimznet96@gmail.com

  129. unknown

    boleh tolong send jawapan kepada :
    wanmizah.wanndi@gmail@yahoo.com

  130. me

    Salam..mohon emelkan jawapan ke seakeen@gmail.com

  131. Wan Norziana bt. Wan Ismail

    Saya mahu jawapan kepada soalan di atas wnorziana68@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: